Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rode Kruis-Vlaanderen zamelt €2.150.000 in voor humanitaire steun in Turkije en Syrië

Rode Kruis

Tot op vandaag heeft Rode Kruis-Vlaanderen in totaal al ongeveer 2.150.000 euro ingezameld voor humanitaire hulp in Turkije en Syrië. Dat bedrag gaat voornamelijk naar financiële ondersteuning, verdeeld over de twee landen.

Daarnaast worden ook selectief noodhulpgoederen in ons land aangekocht en opgestuurd. Maar dat gaat enkel om materialen die in de regio van de ramp nog moeilijk in grote hoeveelheden te verkrijgen zijn.

Zo voorziet Rode Kruis-Vlaanderen meer dan 100 grote multifunctionele tenten voor de slachtoffers in Turkije.

In Turkije gaat de financiële hulp rechtstreeks naar de Turkse Rode Halve Maan – zo heet het de Rode Kruisvereniging daar – en in Syrië wordt het geld ingezet via het Deense Rode Kruis. Die laatste zijn namelijk historisch al langer actief in Syrië en ondersteunen er, samen met de Syrische Rode Halve Maan, de humanitaire hulpverlening na de aardbevingen.

“De Turkse Rode Halve Maan is een zeer sterke zustervereniging met heel wat mankracht, dus zij kunnen de hulpverlening daar voor een heel stuk zelf trekken. De Syrische Rode Halve Maan wordt ter plaatse meer ondersteund door andere zusterverenigingen, zoals die van Denemarken, Noorwegen en Duitsland. Daarom zetten we onze financiële steun voor Syrië in via het Deense Rode Kruis.” Sofie De Jaeger, Manager Internationale Samenwerking – Rode Kruis-Vlaanderen

Met al deze financiële hulp zetten de verschillende Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen in ieder geval in op de basisbehoeften van de slachtoffers, want die noden zijn momenteel nog enorm hoog. Het gaat daarbij dus om zaken zoals voedsel, water, hygiënische kits, medische hulp en huisvesting. 

“De Turkse Rode Halve Maan heeft zo bijvoorbeeld al 352 mobiele keukens ingeschakeld, meer dan 81 miljoen kleine en grote voedselpakketten voorzien, bijna 20 miljoen flessen water verdeeld, 45.000 tenten ter beschikking gesteld en 55.000 dekens uitgedeeld. En ook in Syrië is er al heel wat humanitaire hulp geboden, zoals 30.000 hygiënische producten, 25.000 flessen water, 20.000 medische interventies en het inrichten van 175 opvanglocaties. Bovendien worden ook de ziekenhuizen door onze collega’s in Syrië ondersteund met materiaal, medicatie én personeel.” Sofie De Jaeger, Manager Internationale Samenwerking – Rode Kruis-Vlaanderen

Gecoördineerde materiële hulp

Verder zet Rode Kruis-Vlaanderen ook selectief in op de aankoop van noodhulpgoederen die nog moeilijk in de regio van het rampgebied te verkrijgen zijn. Zo vertrekken er binnen enkele dagen bijvoorbeeld meer dan 100 grote multifunctionele tenten naar Turkije. Die kunnen dienen als tijdelijk onderdak voor grote families, maar kunnen indien nodig ook een logistieke of medische invulling krijgen. 

“In eerste instantie blijft financiële hulp de beste manier om de slachtoffers te helpen: enerzijds omdat het sneller gaat en anderzijds omdat onze collega’s ter plaatse daarmee veel doelgerichter kunnen werken. Als daarnaast blijkt dat er bepaalde noodhulpgoederen nog moeilijk beschikbaar zijn in de regio van het rampgebied, kan materiële steun uiteraard wel een goed idee zijn. Maar, belangrijk: ook dan is het enkel nuttig als het om grote hoeveelheden gaat én als het goed gecoördineerd wordt. En dat is nu het geval voor de tenten. Die zijn namelijk door de grote vraag nog moeilijk te vinden in Turkije, dus kopen we ze hier in grote hoeveelheid aan en sturen we ze op.” Sofie De Jaeger, Manager Internationale Samenwerking – Rode Kruis-Vlaanderen

Intussen kan iedereen die wil nog steeds een steentje bijdragen, want de humanitaire noden in het rampgebied blijven enorm hoog. Dit kan via het rekeningnummer van Consortium 12-12: BE 19 0000 0000 1212. Dat geld wordt verdeeld over de zeven leden: het Rode Kruis, UNICEF België, Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam Solidariteit en Plan International België.

Rode Kruis

Deel dit artikel